Okrogla miza: Nova realnost, novi izzivi in izkušnje velikih igralcev

Okrogla miza: Nova realnost, novi izzivi in izkušnje velikih igralcev

Deli novico

Poslovanje z nepremičninami, 11. november 2020

Moderator: Klemen Fajmut, Imagine d.o.o.

Jovica Jakovac, NLB d.d.

Artur Olaj, Pošta Slovenije d.o.o.

Andrej Lazar, DUTB d.d.

Luka Prebil, BTC d.d.

 

 

 

 

 

V preteklem letu smo se soočili s številnimi spremembami, ki so vplivale tako na vsakdanje življenje ljudi, kot tudi na poslovanje mnogih podjetij. Pojavili so se številni izzivi, nove priložnosti, hkrati pa tudi številne omejitve, ki predstavljajo novo realnost.

V času korone se je zgodil pomemben premik v smeri digitalizacije poslovanja, čeprav so bili nekateri že prej na tem področju precej napredni. Dosti sprememb se je zgodilo tudi na področju zaščitnih ukrepov, saj je vsem lastnikom nepremičnin prva prioriteta postalo preprečevanje širjenja okužb. Nekatere od teh rešitev (npr. razkuževanje rok, merjenje temperature) bodo verjetno ostale tudi v bodoče.

Ko govorimo o najemnikih in vzdrževanju kakovostnih dolgoročnih odnosov, so vsi poudarili, da so že spomladi vlagali velike napore, da ne bi prihajalo do odpovedi najemnih razmerij, saj jim je bilo v interesu dolgoročno ohraniti predvsem dobre najemnike. V tem smislu so šli najemnikom naproti predvsem z odlogi plačevanja najemnin pa tudi z njihovim zniževanjem. Na strani najemnikov so opazili predvsem bistveno večjo negotovost in posledično precej krajše trajanje sklenjenih najemnih pogodb. Največji udarec so v času epidemije utrpele majhne trgovine na drobno, medtem ko so se večji igralci situaciji lažje prilagodili in se tudi preusmerili v spletno trgovino. Pri najemnikih pisarniških prostorov pa posebnih sprememb sogovorniki niso zaznali.

Na trgu je opaziti predvsem upad števila transakcij, medtem ko je pritisk na cene, čutiti predvsem pri cenah trgovskih nepremičnin, bistveno manj pa pri pisarniških in stanovanjskih nepremičninah. Pri nekaterih bodo v letošnjem letu zabeležili celo izboljšanje poslovnih rezultatov. Tako je g. Lazar ugotovil, da bo prodaja DUTB v letošnjem letu celo rekordna. Večjih naložb v bližnji prihodnosti ne planirajo, vlagali bodo predvsem v optimizacijo poslovanja v obstoječih prostorih in v njihovo kakovost. Ne glede na to, da v bodoče vsi pričakujejo veliko več dela od doma, pa menijo, da se potrebe po velikosti poslovnih prostorov ne bodo bistveno znižale, ampak se bo bolj spremenila njihova struktura. Precej napredka vsi pričakujejo tudi na področju digitalizacije. V tem smislu so se strinjali, da so se razmeram bistveno bolje prilagodili tisti, ki so že imeli ali so že začeli z uvajanjem digitalnih rešitev. Posebej so poudarili pomen kakovostnih in ažurnih podatkov o lastnih ali naložbenih nepremičninah. Same digitalne rešitve pa morajo biti fleksibilne in uporabniku prijazne.

Iz razprave udeležencev omizja je moč povzeti naslednje zaključke:
  1. Na nepremičninskem trgu zaradi epidemije koronavirusa ne gre pričakovati daljše krize, ampak se bo ta verjetno relativno kmalu vrnil v običajne tire.
  2. Nepremičninski trg je stabilen in se ne pričakuje večjih pretresov.
  3. Kljub temu bodo nujne določene prilagoditve, še posebej v notranji organizaciji prostorov in načinu dela, za kar bo nujna tudi digitalizacija procesov.
  4. Upravljanje korporativnih nepremičnin bo dobilo še večji pomen v podpori osrednjem poslovanju podjetij, pri čemer se bo največja dodana vrednost ustvarjala preko digitalizacije.
  5. Ne pričakuje se bistvenih sprememb v potrebah po poslovnih prostorih, se bo pa pri uporabnikih spremenila njihova struktura.

Podobne novice

Stopite v stik z nami

In pridobite podrobne informacije