Transparentno in enostavno upravljanje stavb in zemljišč občin v okviru platforme pametnega mesta

Transparentno in enostavno upravljanje stavb in zemljišč občin v okviru platforme pametnega mesta

Deli novico

Transparentno in enostavno upravljanje stavb in zemljišč občin v okviru platforme pametnega mesta

(poročilo webinarja Digitalizacija občin)

Občine so lastnice velike količine stavb in zemljišč. Vso to lastništvo spremlja ogromna količina informacij, podatkov in dokumentacije, ki so pogosto težko obvladljivi. Poleg tega pa je občina tudi skrbnica cele vrste uredb in dokumentacije vezanih na urejanje prostora ter gospodarske in javne infrastrukture. Potrebno je veliko organiziranja, usklajevanja in nadzora s strani občine in njenih zaposlenih. Na drugi strani pa to predstavlja izziv in veliko priložnost za optimizacijo procesov, poenotenje podatkovnih virov in povezovanje programov v uporabniku prijazno platformo.

„Vse je treba med sabo povezovati, graditi na tem, kar že imamo in ponuditi boljše servise, zato da bomo lahko ponudili boljšo podporo tistim, ki dela opravljajo in našim končnim uporabnikom, meščanom.“ Boris Koprivnikar, pametna mesta, Sincular

Na webinarju v organizaciji podjetja Imagine (rešitve za digitalizacijo občin) smo tako združili znanja kolegov iz Flycom(GIS, geo data), T2 (platforma za pametno mesto) in Sincular (pametna mesta). Kar pa je ključno, pa smo izmenjali poglede in mnenja glede pomena in nujnosti vpeljave takšnih digitalnih rešitev s predstavniki Občine Ljubljana (MOL). MOL kot Zelena prestolnica in ena najnaprednejših občin v Evropi se namreč že intenzivno pripravlja na implementacijo platforme pametnega mesta in digitalizacije procesov povezanih s tem.

„Zaradi kompleksne strukture je pomembno, da bi imeli informacijski sistem, platformo, s katero bi lahko vse to sistematično upravljali. Bistvo je, da bi imeli enotne podatke na eni platformi in dostope do različnih baz podatkov iz enega mesta. Vse to se sedaj preverja in primerja “na roko” in z obiskovanjem različnih oddelkov.” Simona Remih, vodja oddelka za nepremičnine, MOL

Ključno pri upravljanju stavb in zemljišč je imeti pregledno urejene podatke na enem mestu oziroma dostope do vseh informacij iz ene enotne platforme. Zato smo se v podjetjih Imagine in Flycom odločili povezati področje stavb na eni in področje zemljišč in spremljajoče dokumentacije na drugi strani v enotno platformo. Tako bomo poenostavili delo zaposlenih na občini, pospešili proces ter optimizirali stroške in čas izvedbe nalog. Dodatno platforma omogoča razširitev upravljanja in nadzora nad ostalimi sredstvi in infrastrukturo občine (ceste, javni promet, grobovi, kulturna dediščina, avtobusi in avtobusne postaje, reklamni prostori, stojnice itd.). Nadgradnja geodetskega sistema (GIS) zagotavlja rešitve, ki se povezujejo z IoT tehnologijo, kot so pametna komunala in infrastruktura, nadzor cest in javnega prometa, energetsko knjigovodstvo itd. T2 kot operater s svojo platformo za pametna mesta pa zagotavlja vso potrebno infrastrukturo za zbiranje in distribucijo podatkov ter omogoča razpolaganje z njimi tako za zaposlene na občini, kot tudi za občane.

“Bistvenega pomena je tranzicija s trenutnega upravljanja na digitalno upravljanje. Pomembno je, da se ne obremenjuje upravljalcev premoženja, da lahko opravljajo tekoče delo, nove rešitve pa je potrebno vpeljati paralelno. Zato se v Imagine držimo 8 ključnih parametrov dobrega software-a…” Klemen Fajmut, razvoj in širitev poslovanja, Imagine

Udeleženci panela se zavedamo in smo si enotni, da je za dosego cilja in za zadovoljstvo občin in občanov ključnega pomena sodelovanje med različnimi ponudniki. Le na ta način namreč lahko občinam olajšamo prehod v digitalizacijo ter omogočimo celostni pristop, kjer se paralelno digitalizirajo različni procesi.

V prihodnje sledijo dodatni webinarji, kjer se bomo posvetili konkretnejšim temam in izkušnjam iz prakse z občinami, s katerimi že sodelujemo in pripravljamo projekte. Vsi skupaj vam želimo veliko uspeha in poguma pri izzivih digitalizacije.

Vabljeni, da si ogledate povzetek webinarja ali nas kontaktirate na e-mail za dodatne informacije o digitalni rešitvi iNep za občine.

Moderator webinarja: 

Boris Koprivnikar, Sincular (smart cities)

Panelisti:

Filip Rojs, Flycom (geo podatki, GIS)

Klemen Fajmut, Imagine (upravljanje nepremičninskih portfeljev)

Zlatko Slavinec, Imagine (upravniki ter tehnično upravaljanje in vzdrževanje)

Simona Remih, MOL (nepremičnine)

Vitomir Volf, MOL (IT, GIS)

Gašper Žerovnik, T-2 (operater)

Pametna mesta - digitalizacija občin

Podobne novice

Stopite v stik z nami

In pridobite podrobne informacije